• Expertise
 • Over ons
 • Team
 • Cliënten
 • Contact
 • Door Playboy-foto’s Britt Dekker strengere regels bij hyperlinken

  Tekst: Laura Van Gijn | Legal graphics: Kristel Plug 

  Hyperlinken is riskanter geworden. Tot de uitspraak over Britt Dekker’s Playboy-foto’s was de regel dat hyperlinken niet tot auteursrechtinbreuk kon leiden. Ook niet als het een hyperlink was naar illegale content, en zelfs niet als de hyperlinker wist dat het om illegale content ging. Hyperlinken naar illegale content werd soms wel als onrechtmatige daad aangemerkt.

  Maakt dat iets uit? Onrechtmatige daad of auteursrechtinbreuk?

  Ja, dat maakt uit. Bij auteursrechtinbreuk kunnen er (veel) strengere dwangmiddelen tegen de hyperlinker worden ingezet. Zo kan er bij auteursrechtinbreuk een EU-wijd ex parte verbod worden opgelegd. Dat houdt in dat een rechter, zonder enige waarschuwing, eenzijdig, achter de rug van de hyperlinker om (die wordt niet gehoord) een EU-wijd verbod oplegt om de auteursrechtinbreuk voort te zetten. Bij schending verbeurt de hyperlinker hoge boetes – al snel €5000,- euro per dag. Verder kan bij auteursrechtinbreuk de ‘winnende partij’ in principe al zijn advocaatkosten terugvorderen van de verliezende partij. Deze strengere dwangmiddelen kunnen niet worden ingezet bij een onrechtmatige daad.

  Wat was er aan de hand?

  GeenStijl had een hyperlink geplaatst naar nog niet gepubliceerde naaktfoto’s van Britt Dekker voor de Playboy. Kennis van het illegale karakter van deze foto’s was evident en is ook niet door GeenStijl ontkend. Vervolgens heeft Playboy een rechtszaak aangespannen tegen GeenStijl. Volgens Playboy maakte GeenStijl zich door deze hyperlink o.a. schuldig aan auteursrechtinbreuk,. De zaak is alle mogelijke rechtsinstanties gepasseerd, om uiteindelijk uit te komen bij het Europese Hof van Justitie – het hoogste rechtsorgaan. Iedere instantie had een andere visie op de zaak. De Amsterdamse rechtbank vond het auteursrechtinbreuk, het Gerechtshof van Amsterdam weer niet, de Hoge Raad kwam er niet uit en stelde vragen van uitleg aan het Europese Hof van Justitie – die de final say hebben. Het oordeel van het Europese Hof: GeenStijl maakte zich door het plaatsen van de hyperlink schuldig aan auteursrechtinbreuk.

  Kort gezegd heeft het Europese Hof de volgende regel geformuleerd:

  Bij kennis van illegaliteit levert hyperlinken auteursrechtinbreuk op. Bij websites met winstoogmerk mag ervan worden uitgegaan dat deze kennis er is – tenzij je als hyperlinker het tegendeel kan bewijzen.

  Waar moet ik als websitehouder nu op letten?

  1. Zorg voor een helder en goed functionerend Notice & Take Down beleid op je website. Dit houdt in dat men laagdrempelig melding moet kunnen maken van (hyperlinks naar) illegale content op een website, en dat deze content bij een gegronde klacht z.s.m. offline moet worden gehaald. Dit beleid wordt al langer van website-houders verwacht voor ‘direct’ via de website beschikbare content. Nu wordt dit beleid ook verwacht voor hyperlinks.
  2. Controleer hyperlinks voordat je ze plaatst, behalve als je een website met User Generated Content exploiteert! – dan gelden bijzondere regels en moet je juist niet vooraf controleren.

  Wanneer contact opnemen met ons?

  • Als je twijfelt of je Notice & Take Down beleid wel voldoet;
  • Als je een website met User Generated Content exploiteert – hiervoor gelden bijzondere regels. Met de juiste strategie kan je profiteren van een gunstiger wettelijk aansprakelijkheidsregime;
  • Als het toch fout is gegaan. Wij hebben goede tips voor snelle de-escalatie.

  Over ons

  De Roos Advocaten is an experienced, accessible and transparent law firm. We provide excellent legal advice in the areas of Corporate Law, Intellectual Property Law, Financial Law, Commercial Contract Law and Privacy Law. We are the legal extension of your company.

  Hulp nodig?

  Onze gespecialiseerde advocaten zijn altijd beschikbaar voor een vrijblijvend eerste adviesgesprek. Heeft u een juridische kwestie waar u vertrouwelijk advies over wilt inwinnen? Aarzel niet om met ons contact te zoeken.

  Ontvang onze nieuwsbrief

   Wij gebruiken jouw emailadres voor het toesturen van de nieuwsbrief. Niet voor andere doeleinden. Wil je meer weten? Zie hier onze Privacy Policy.