• Expertise
 • Over ons
 • Team
 • Cliënten
 • Contact
 • ‘Joh, dat hebben we onderling prima geregeld’… Niet dus…

  Korte lijntjes, stand-ups en check-ins – in de huidige bedrijfscultuur viert informaliteit hoogtij. En niet voor niks, deze manier van werken zorgt er meer dan eens voor dat het bedrijf floreert, dat het tempo hoog blijft. Maar, ondanks alle voordelen die een informele bedrijfsstructuur met zich brengt, wil je voorkomen dat het zich tegen je keert. Een uitspraak van de Rechtbank Limburg van 30 mei 2018 is daar een ‘mooi’ voorbeeld van. We vatten het hieronder samen. Dan snap je ook gelijk waar wij met onze adviezen vandaan komen.

  Gedaagde blijkt een goede aanwinst voor de vennootschap, de onderneming groeit en bloeit. Gedaagde krijgt dan ook de nodige vrijheid, er is vertrouwen in zijn kunnen. Maandelijks zijn er bijeenkomsten met de aandeelhouders en gedaagde. Dit zijn echter geen aandeelhoudersvergaderingen in de zin van de wet. In de bijeenkomsten worden de werkzaamheden door gedaagde voor en namens de onderneming in detail besproken, komen het bestuursbeleid en de jaarstukken uitgebreid aan bod en worden ook nog eens de dividenduitkeringen vastgesteld.

  Op een gegeven moment hebben de aandeelhouders het idee dat gedaagde de vrijheid misbruikt en onrechtmatig op allerlei manieren geld aan de onderneming heeft onttrokken. Ze ontslaan gedaagde en het nieuwe bestuur start namens de vennootschap een procedure om het geld terug te krijgen. Dit doen zij op grond van interne aansprakelijkheid (onbehoorlijk bestuur) binnen de onderneming en op grond van onrechtmatige daad.

  De vennootschap krijgt bijna helemaal nul op rekest. Interne aansprakelijkheid gaat niet op want de aandeelhouders zijn ‘vergeten’ gedaagde per aandeelhoudersbesluit te benoemen. De overige feitelijkheden – zoals de inschrijving in het KvK register – doen daar niet aan af.

  De vorderingen tot schadevergoeding op grond van onrechtmatige daad worden in de meeste gevallen afgewezen omdat de aandeelhouders er een rommeltje van hebben gemaakt door in de ogen van de rechter mee te besturen en geen formele aandeelhoudersvergaderingen te houden. Ze hebben daarmee in strijd met het vennootschapsrecht gehandeld – dat wordt in de uitspraak een informele bedrijfscultuur genoemd.

  Bij de juistheid van dit oordeel kunnen we zeker nog kanttekeningen zetten. Dat is echter voer voor juristen.

  Maar nu begrijp je in ieder geval waarom wij aandeelhoudersbesluiten en andere formaliteiten belangrijk vinden. Want over (te) informele bedrijfsvoering kun je hard struikelen. Zorg daarom dat je je onderneming in overeenstemming met het vennootschapsrecht structureert.

  Wil je een keertje sparren over of je het goed ingeregeld hebt? Laat het ons weten.

  De uitspraak van de Rechtbank Limburg vind je hier.

  Tekst: Mariska van der Pluijm

  Over ons

  De Roos Advocaten is an experienced, accessible and transparent law firm. We provide excellent legal advice in the areas of Corporate Law, Intellectual Property Law, Financial Law, Commercial Contract Law and Privacy Law. We are the legal extension of your company.

  Hulp nodig?

  Onze gespecialiseerde advocaten zijn altijd beschikbaar voor een vrijblijvend eerste adviesgesprek. Heeft u een juridische kwestie waar u vertrouwelijk advies over wilt inwinnen? Aarzel niet om met ons contact te zoeken.

  Ontvang onze nieuwsbrief

   Wij gebruiken jouw emailadres voor het toesturen van de nieuwsbrief. Niet voor andere doeleinden. Wil je meer weten? Zie hier onze Privacy Policy.