• Expertise
 • Over ons
 • Team
 • Cliënten
 • Contact
 • Hoe beloon je werknemers met Stock Appreciation Rights?

  Tekst: Boris von der Assen

  Voor ondernemingen is het een uitdaging om de beste en slimste werknemers aan zich te binden en vervolgens ook aan zich gebonden te houden. Toptalent neemt geen genoegen met alleen een salaris. En soms zijn ondernemers wegens gebrek aan financiële middelen – startup fase of niet – gedwongen andere oplossingen te zoeken om hun talentvolle personeel op een goede manier te kunnen belonen..

  Het kan in die gevallen interessant zijn werknemers aandelen in de onderneming toe te kennen. Dat zou wel betekenen dat werknemers dan ook stemrechten krijgen of toe moeten treden tot een aandeelhoudersovereenkomst. Dat is niet altijd wenselijk. Dit kun je dan weer voorkomen door certificaten van aandelen uit te geven, waarmee werknemers alleen van de economische rechten van aandelen genieten en niet van de zeggenschap. Maar bij die constructie zit veel papierwerk en zij is in het buitenland onbekend. Als je op die bezwaren stuit, dan kun je misschien je oplossing vinden in Stock Appreciation Rights (ook wel “SARs”, of Share Appreciation Rights).

  Wat zijn Stock Appreciation Rights?

  Het kenmerk van Stock Appreciation Rights is dat je als werknemer in plaats van een aandeel of certificaat, een vorderingsrecht verkrijgt op de waardeontwikkeling die gekoppeld is aan een aandeel in de onderneming. Een soort virtueel aandeel dus. Het werkt zo: op het moment dat de Stock Appreciation Rights worden toegekend aan de werknemer wordt de waarde van de Stock Appreciation Rights berekend volgens een bepaalde formule. De werknemer krijgt bijvoorbeeld Stock Appreciation Rights die corresponderen met 1% van de aandelen in het bedrijf, dat op dat moment gewaardeerd is op € 1.000.000. Als werknemer en werkgever na 5 jaar besluiten tevreden uit elkaar te gaan, besluit de werknemer zijn Stock Appreciation Rights uit te oefenen (een ‘uitoefenmoment’). Volgens dezelfde waarderingsmethode is de onderneming nu € 3.000.000 waard. Waar 1% van de aandelen eerst € 10.000 waard was, is dat nu € 30.000. De werknemer maakt aanspraak op de (positieve) waardeontwikkeling, wat in het voorbeeld op € 20.000 neerkomt. Een mooie bonus!

  Flexibiliteit

  In de overeenkomst kun je verschillende afspraken maken over de uiteindelijke invulling. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de Stock Appreciation Rights, in plaats van bij een einde dienstverband zoals in het voorbeeld, alleen kan worden uitgeoefend in het geval van een exit (overname of beursgang). Ook kun je afspreken dat er vesting van toepassing is. Zo ontvangt de werknemer zijn Stock Appreciation Rights verdeeld over een aantal jaar, zodat hij pas na bijvoorbeeld vijf jaar 100% van zijn of haar Stock Appreciation Rights kan uitoefenen. Als het dienstverband na vier jaar eindigt, dan heeft hij slechts recht op 80% van de Stock Appreciation Rights die de werknemer zou hebben gekregen als hij de volle vijf jaar in dienst was gebleven. Het is daarbij altijd goed om af te spreken dat de werknemer de Stock Appreciation Rights dient terug over te dragen aan de onderneming in het geval er sprake is van een bad leaver (de arbeidsovereenkomst met de werknemer wordt opgezegd om een dringende reden). In de overeenkomst kun je ook nog afspraken maken over uit te keren dividend.

  Fiscaal aantrekkelijk

  Stock Appreciation Rights kunnen dus een flexibele manier zijn om werknemers te belonen, waar relatief weinig papierwerk en kosten bij komen kijken. Daarbij is er ook nog een fiscaal voordeel voor werkgever: de uiteindelijke uitkering in geld is bij de werkgever aftrekbaar van de winst, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de toekenning van aandelenopties. Voor de werknemer is de uitkering in geld normaal belast als loon uit dienstbetrekking.

  Overweeg dus zeker Stock Appreciation Rights als je werknemers wil laten meedelen in het succes van je onderneming!

  *UPDATE*

  En het kan nu ook nog veel makkelijker…

  Weg met de papierhandel! We bieden een Stock Appreciation Rights-plan tegenwoordig ook volledig digitaal aan. Leuker, makkelijker en nog steeds juridisch bulletproof. Neem contact op met onze collega Sander (sander@sharesquare.co) voor een demo van ons nieuwe platform Sharesquare.

  Wil je meer lezen over dit thema? Lees dan ons artikel War on Talent over vijf vormen van werknemersparticipatieregelingen

  Over ons

  De Roos Advocaten is an experienced, accessible and transparent law firm. We provide excellent legal advice in the areas of Corporate Law, Intellectual Property Law, Financial Law, Commercial Contract Law and Privacy Law. We are the legal extension of your company.

  Hulp nodig?

  Onze gespecialiseerde advocaten zijn altijd beschikbaar voor een vrijblijvend eerste adviesgesprek. Heeft u een juridische kwestie waar u vertrouwelijk advies over wilt inwinnen? Aarzel niet om met ons contact te zoeken.

  Ontvang onze nieuwsbrief

   Wij gebruiken jouw emailadres voor het toesturen van de nieuwsbrief. Niet voor andere doeleinden. Wil je meer weten? Zie hier onze Privacy Policy.